Avustralya Çanakkale Konsolosluğu
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu, görev yaptığı bölgede bulunan Avustralya vatandaşlarının haklarını ve menfaatlerini korumaktadır. Sadece Avustralya vatandaşlarının değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da tüzel kişilikleri ve menfaatlerinin korunması amaçlanmaktadır. Bu nedenle her iki milletin vatandaşlarını da bir araya getirerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu, vize talepleri ile ilgili herhangi bir şekilde işlem yapmamaktadır. Avustralya’ya gidebilmek amacı ile vize başvurusunda bulunan kişiler, direkt olarak konsolosluk ile değil, konsolosluk tarafından görevlendirilmiş olan acenteler ile iletişime geçmelidirler. Bu sayede vize başvurularının süresi de hızlandırılabildiği gibi, konsolosluk üzerindeki iş yoğunluğunun da büyük bir kısmı ortadan kalkmaktadır.
Avustralya’ya seyahat edecek olan kişilerin direkt olarak konsolosluğu değil, büyükelçiliğe başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Fakat yakın tarihlerden bu yana Avustralya Ankara Büyükelçiliği tarafından da yapılan vize başvuruları yetkili acentelere ve Vize Hizmet Merkezleri’ne devredilmiştir. Bu nedenle başvuru yapacak olan kişilerin tamamının direkt bu kurumlar ile iletişime geçmesi gerekmektedir.
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu Hakkında Bilgiler
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu, Çanakkale’nin Kepez bölgesinde bulunmaktadır. Kolin Hotel’de yer alan konsolosluk, Boğazkent mevkisindedir. 2012 yılından beri de Çanakkale Konsolosluğu’nda Konsolos görevini Nicholas Philip Sergi üstlenmektedir. Bahsi geçen kişi, üstlendiği görevlerin tamamını Avustralya Hükümeti adına yerine getirmektedir. Buna ek olarak da verildiği görevler akredite edilmiş olduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti nezdinde gerçekleştirilmektedir.
Edirne, Balıkesir, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale’de ikamet eden Avustralya vatandaşları ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Avustralya Çanakkale Konsolosluğu aracılığı ile çeşitli işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler. Yapılabilecek her işlem için önceden online sistemler üzerinden randevu alınması gerekmektedir. Alınan randevular doğrultusunda çeşitli işlemler yapılabilmektedir. Fakat pasaport işlemleri herhangi bir şekilde gerçekleştirilmemektedir. Yalnızca Avustralya Ankara Büyükelçiliği tarafından bazı görevler verildiği takdirde kurum etkin bir şekilde hizmet vermeye başlamaktadır. Bu nedenle genel olarak bahsi geçen kurumun görevleri sınırlandırılmaktadır.
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu, 13 Ocak, 14 Nisan, 15 Nisan, 16 Nisan, 17 Nisan, 25 Nisan, 12 Haziran, 25 Eylül, 2 Ekim, 25 Aralık, 26 Aralık tarihlerinde hizmet vermemektedir. Bahsi geçen günlerin herhangi birinde Türkiye genelinde resmi kurumlar görev yapmadığı için, Avustralya Konsoloslukları da buna dahildir. Bu nedenle hafta sonu tatilleri de dahil olmak üzere, yalnızca hafta içi günlerinde saat 08:30 ile 17:00 arasında hizmet alınabilmektedir. Dolayısıyla konsolosluk işlemi talebinde bulunacak olan kişilerin randevuları da mesai saatleri içerisinde alması gerekmektedir.
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu Vize Başvuru Formu
Vize Başvuru Formu, vize başvuru sürecinin ilk başında doldurulmaktadır. Bahsi geçen forma Avustralya Konsolosluğu’na ait olan web sitesinden kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Formda verilen cevapların da tamamının İngilizce içerikli olması gerekmektedir. Hazırlanan evraklar Avustralya Çanakkale Konsolosluğu tarafından kontrol edilirken İngilizce dili ile hazırlanmamış olan evraklar direkt olarak başvurunun iptal olmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden başvuru sahiplerinin belirtilen uyarıların tamamına uyması gerekmektedir.
Vize Başvuru Formu’nun içerisinde çok çeşitli soru bölümleri yer almaktadır. Başvuru sahibinin pasaport bilgileri ile ilgili olan bölüm, Avustralya seyahati ile ilgili olan bölüm, kişi eğer daha önceden Avustralya’ya seyahat etmiş ise cevaplaması gereken soruların yer aldığı bölüm, aile ile ilgili olan bölüm, askerlik ile ilgili bilgilerin yer aldığı bölüm, geçmişte ve mevcut olan iş hakkında bilgilerin verileceği bölüm, öz geçmiş ve güvenlik ile ilgili bölüm, ve son olarak da vize reddine ilişkin bölüm form içerisinde yer almaktadır. Başvuru yapacak olan kişilerin bu tür bölümlerde yer alan soruların tamamını yanıtlaması gerekmektedir. ‘Gerekli’ ibaresinin bulunduğu soruların yanıtlanmaması halinde sistem tarafından form kabul edilmemektedir. Bu nedenle başvuru sahipleri bahsi geçen soruları cevaplayan kadar, form onaylanmamaktadır. Dolayısıyla her başvuru sahibinin tüm soruları eksiksiz olarak ve İngilizce olarak cevaplaması gerekmektedir.
ImmiAccount yolu ile yapılan internet başvuruları, diğer başvuru tiplerine göre daha hızlı bir şekilde kontrol edilmektedir. Bu nedenle de Avustralya Ankara Büyükelçiliği tarafından internet üzerinden işlem yapılması daha fazla tavsiye edilmektedir. Posta yolu ile de başvuru yapılabilmektedir. Fakat belirtildiği gibi, süreci hızlandırabilmek amacı ile elektronik ve online sistemler tercih edilebilmektedir.
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu Vize Ücretleri
Avustralya Konsolosluğu vize ücreti, dosyaların teslim edilmesinin ardından ödenmektedir. Gişe aracılığı ile ödenen vize ücreti, başvurunun iptal edilmesi halinde geri alınamamaktadır. Bu nedenle Avustralya’ya seyahat edecek olan kişilerin her belgeyi doğru ve belirtildiği şekilde hazırlayarak tek seferde başvuru sürecini olumlu şekilde sonuçlandırması gerekmektedir. Aksi takdirde farklı sebeplerden dolayı başvurular iptal edilmektedir.
Vize ücretleri, başvurulan vize tipine göre çeşitlilik göstermektedir. Kısa süreli vize başvurularının ücreti düşük olduğu gibi, uzun süreli vizelerin de ücretleri doğal olarak yüksek olmaktadır. Fakat her ülke yönetimi tarafından öğrencilerin eğitim amacı ile seyahat etmesi teşvik edildiği için, öğrenci vizelerinin ücretleri diğer vize tiplerine göre bir hayli düşük olmaktadır. Bu nedenle de öğrenciler ülkeler arası seyahatleri düşük fiyatlar ile gerçekleştirebilmektedirler.
Vize ücretleri, alınan öncelik hizmetine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Bazı durumlarda vize başvurularının sayısı fazlasıyla artmaktadır. Doğal olarak da bu tür durumların oluşması halinde yapılan başvurular uzun süreler içerisinde onaylanmaktadır. Seyahat planını yapmış ve uçak biletini almış olan kişiler de bu tür gecikmelerde seyahatlerini iptal etmek zorunda kalabilmektedirler. Bu nedenle farklı konsolosluklar tarafından öncelik hizmeti verilmektedir. Ek ücretlerin ödenmesi ile birlikte, başvuru sahibinin vize talebi ön sıralara alınmaktadır. Yaz dönemlerinde yaşanan yoğunluklarda genel olarak vize talepleri 15 – 20 iş günü içerisinde sonuçlanırken, öncelikle başvurular 3 – 4 iş günü içerisinde sonuçlanabilmektedir. Fakat bunun için konsolosluk tarafından başvuru sahiplerinden ek ücretler talep edilmektedir. Hızlı hizmetin alınması sayesinde sanıldığı gibi başvurunun olumlu sonuçlanması sağlanamamaktadır. Verilen ücret yalnızca başvurunun ilk sıralara çekilmesi için kullanılmaktadır.
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu Vize Reddi
Avustralya’ya gitmek için hazırlanan belgelerde eksiklik olması halinde başvurular direkt olarak iptal edilmektedir. Bu tür başvuru reddinin genel sebebi, evrakların yetersiz ve yanlış olmasıdır. Eğer konsolosluk tarafından belirtilen evraklardan herhangi biri eksik olur ise, başvuru kimi durumlarda direkt olarak reddedilebilmektedir. Bu tür durumların yaşanması ile birlikte de yatırılan vize ücretleri tekrardan başvuru sahibine iade edilmemektedir. Dolayısıyla kişi Avustralya’ya gidebilmek amacı ile tekrardan başvuru yapmak zorunda kalmaktadır. Bu da tekrardan ücretin yatırılmasını zorunlu kılmaktadır. Doğal olarak da vize ücretleri bu tür durumlarda büyük artışların gerçekleşmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle Avustralya Ankara Büyükelçiliği tarafından her belgenin eksiksiz ve gerçeğe uygun bir şekilde doldurulması ve teslim edilmesi tavsiye edilmektedir.
Başvuruların iptal olması halinde kişinin bir sonraki vize başvurusunda iptal sebebi konsolosluk tarafından öğrenilmektedir. Başvuruların peş peşe iptal edilmesinin ardından kişinin vize alma imkanı sürekli olarak azalmaktadır. Adli Sicil Kaydı olan ve sicili bozuk olan kişiler de başvuru yapmış olsa bile, başvurunun reddi ile karşılaşabilmektedirler. Bunun için konsolosluk ve büyükelçilik tarafından verilen tavsiyelere uyulmalı ve bu doğrultuda başvuru yapılmalıdır. Vizenin alınmasının ardından da kişinin ülkeye girişi herhangi bir şekilde garanti edilmemektedir. Bu nedenle kişi hazırlamış olduğu evrakları her daim yakınında bulundurmalıdır.[
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu S.S.S
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu Telefon Numarası Nedir?
Telefon: +90 (286) 218 17 21
Faks: +90 (286) 218 17 24
E- Posta: canakkale.consulate@dfat.gov.au
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu Adresi Nedir?
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu Adres: Kolin Hotel Boğazkent Mevkii, 17100 Kepez, Çanakkale
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu Görev Alanı ve Çalışma Saatleri Nedir?
Avustralya Çanakkale Konsolosluğu Görev Bölgesi
Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illerinde ikamet ediyorsanız, Avustralya konsolosluk işlemleri için Avustralya Çanakkale Konsolosluğu’na başvuru yapmanız gerekecektir.
Çalışma saatleri
Avustralya Konsolosluğu Çanakkale
Pazartesi-Cuma: 08:30 – 17:00